Kávovník pochází z Afriky a Asie, ale dnes se pěstuje ve zhruba padesáti zemích Jižní a Sřední Ameriky
(přibližně jedna třetina světové produkce je brazilská), západní Afriky a Indonésie. Je to tropická keřovitá rostlina z čeledi kořenovitých se vždy zelenými listy. Má bílé květy, které vyrůstají v paždích listů a třešním podobné peckovice. Ty obsahují dvě zelená semena - kávová zrna.
Dnes je 22. 12. 2024, a svátek má Šimon
Celkový počet návštěv: 156560
Celkový počet návštěv: 156560
Pěstují se dva hlavní druhy kávovníku:
Kávovník arabský (arabica), který roste v teplém vlhkém podnebí. Kávy, patřící do této skupiny, jsou chuťově vynikající. Charakteristická jsou pro ně plochá, podlouhlá zrna, která mají po upražení jasně hnědou, matnou barvu.
Kávovník statný (robusta) se pěstuje tam, kde se choulostivá arabica aklimatizuje jen obtížně, má menší nároky na jakost půdy a je odolný proti chorobám. nejoblíbenější druhy robusty se pěstují v Africe (Kongo) a na Madagaskaru. Obsahují přibližně dvojnásobné množství kofeinu než arabica. Zrnka mají kulatý tvar a po upražení nabývají chrakteristické tmavé barvy. Chuť robusty je trpká a štiplavá.
Rozpustná káva (instantní) je čistým kávovým extraktem. Nejdříve se vytvoří koncentrát cca 10x silnější než běžná káva. Tento extrakt je ve speciálních sušičkách rozptylován na jemné kapénky a cirkulujícím horkým vzduchem je odnímána koncentrátu vodní složka. Touto technologií vzniká silně hydroskopický černý prášek, který je balen do hermeticky uzavřených obalů. Ze 3 kg pražené kávy se takto vyrobí cca 1 kg kávy rozpustné.
Kávovník arabský (arabica), který roste v teplém vlhkém podnebí. Kávy, patřící do této skupiny, jsou chuťově vynikající. Charakteristická jsou pro ně plochá, podlouhlá zrna, která mají po upražení jasně hnědou, matnou barvu.
Kávovník statný (robusta) se pěstuje tam, kde se choulostivá arabica aklimatizuje jen obtížně, má menší nároky na jakost půdy a je odolný proti chorobám. nejoblíbenější druhy robusty se pěstují v Africe (Kongo) a na Madagaskaru. Obsahují přibližně dvojnásobné množství kofeinu než arabica. Zrnka mají kulatý tvar a po upražení nabývají chrakteristické tmavé barvy. Chuť robusty je trpká a štiplavá.
Rozpustná káva (instantní) je čistým kávovým extraktem. Nejdříve se vytvoří koncentrát cca 10x silnější než běžná káva. Tento extrakt je ve speciálních sušičkách rozptylován na jemné kapénky a cirkulujícím horkým vzduchem je odnímána koncentrátu vodní složka. Touto technologií vzniká silně hydroskopický černý prášek, který je balen do hermeticky uzavřených obalů. Ze 3 kg pražené kávy se takto vyrobí cca 1 kg kávy rozpustné.
Petr Kovář
Malé Draha 172
696 35 Dambořice
IČ: 718 092 79
DIČ: CZ7607284256
Mobil: +420 777 829 331
E-mail: petr.kovarcaffepartner.cz
www.caffepartner.cz